AKRAN ZORBALIĞI VELİ BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ
ZORBALIK, başkalarına zarar verici ve başkalarını rahatsız edici davranışlardır.
Zorbalık döngüsünde temel olarak üç grup yer alır:
⇒ Zorbaca davranış sergileyen yani ZORBA. Zorba, kurbandan fiziksel ve psikolojik olarak daha kuvvetli konumda olan ve zarar veren bireydir.
⇒ Zorbaca davranışlara maruz kalan yani MADUR. Mağdur, zorbanın tekrarlı zarar verici davranışlarını yönelttiği bireydir.
⇒ İZLEYİCİLER ise zorbaca davranışların sergilendiği ortamdadır ancak davranışları durdurmak adına bir adım atmaz, olaya seyirci kalır.
ZORBALIK ÇEŞİTLERİ ⇒ FİZİKSEL ZORBALIK ⇒ SÖZEL ZORBALIK ⇒ SOSYAL ZORBALIK ⇒ SİBER ZORBALIK
ZORBALIĞA MARUZ KALAN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN SORUNLAR
♦ UYKU SORUNLARI
♦ GECELERİ ALTINI ISLATMA
♦ DEPRESYON
♦ OKUL FOBİSİ
♦ DERS BAŞARISINDA DÜŞME
♦ KONSANTRASYON KAYBI
♦ GÜVENSİZLİK VE İÇİNE KAPANIKLIK
♦ DERS İÇİ UYUMSUZLUK
♦ DEPRESYON
♦ KONSANTRASYON KAYBI ZORBALIĞI
ÖNLEMEDE VELİLERİN ROLÜ Zorba ve kurban olan öğrencilerin ailelerin çocukları ile empati kurması, tartışmak yerine çocuklarının duygularını ve hissettiklerini anlamaya çalışması önerilmektedir. Çocuğu zorbalığa karışan ailenin öncelikle çocuğunu dikkatle dinlemesi, çocuğuna nasıl yardım edebileceği üzerinde düşünmesi, okul ile iş birliği yapması ve olanak varsa okul dışı uzmanlardan da destek alarak çözüm üretmede işbirliği yaklaşımları kullanması önerilmektedir. Çocuğunuzun Zorbalık Davranışı Sergilemesi Durumunda Nasıl Davranmalısınız?
⦁ Çocuğunuzla sakince konuşun, bunu yapma sebepleri ve yaptığı davranışın başkalarında yaratacağı olumsuz duygular üzerinde durun.
⦁ Bu davranışını onaylamadığınızı kesin ve net bir biçimde belirtin. Varsa bu tür davranışlara model olan ailenin diğer üyelerini uyarın.
⦁ Kurallara uyduğunda, sorumlu davranışlar sergilediğinde, olumlu davranışlar gerçekleştirdiğinde takdir edin, bunları pekiştirin, ödüllendirin. ⦁ Çocuklarınıza daha çok zaman ayırın, zorba davranışlarına karşı daha dikkatli olun.
⦁ Çocuklar karşılaştıkları problemleri çözmeyi çevrelerinden ; en başta sizlerden –anne babalarından – öğrenir. Bu yüzden siz problemleri doğru yoldan çözerseniz çocuklar da sizin ayak izlerinizden gidip doğruyu bulurlar. Çocuğunuzun Zorbalığa Maruz Kaldığını Düşünüyorsanız Neler Yapabilirsiniz?
⦁ Çocuğunuzla açık iletişim kurun. Durumu tartışmak yerine konuşmasına, duygularını paylaşmasına izin verin ve dinleyin. ⦁ Zorbalığın nerede ve nasıl meydana geldiğini öğrenin.
⦁ Olumlu stratejiler geliştirmesinde yardımcı olun (Benimle uğraşma deyip sakin bir şekilde uzaklaşmak, akran istismarına veya rahatsız edilme eylemlerine maruz bırakacak ortamlardan kaçınmak, yeni arkadaşlar edinmek vb) ‘Sen de aynısını ona yap’ cümlesinin fayda sağlamaktan çok zarar getireceğini unutmayın.
⦁ Olayla ilgili olarak kendi duygularınızı mümkün olduğunca kontrol edin.
⦁ Hemen aşırı tepki göstermeyin.
⦁ Çocuğunuzu asla suçlamayın.
⦁ Bu durumu kendisinin çözmesi gerektiğini ya da yardımcı olamayacağınızı söylemeyin. Eğer çocuğunuz bunu kimseye anlatmanızı isterse, bunun zorbalık davranışı sergileyen kişiyi korumak anlamına geleceğini anlatın.
⦁ Çocuğunuzu bundan sonraki akran istismarı ve rahatsız etme eylemlerini okulda güvendikleri bir öğretmene bildirmeye teşvik edin.
⦁ Sonrasında ise belli zaman dilimleri içerisinde aynı olayın tekrarlanıp tekrarlandığını ve onu üzen veya kızdıran arkadaşları olup olmadığını sorun.
⦁ Okulu durumdan mutlaka haberdar edin ve çözüm konusunda işbirliği yapın.
ŞEHİT MAHMUT BARSTUGAN ORTAOKULU
REHBERLİK SERVİSİ